Prisgaranti på kontaktlinser

lørdag 7. mai 2011

Historien bak billige kontaktlinser


Billige kontaktlinser brukes for synskorreksjon, og er plassert på hornhinnen på øyet. De gjør det samme korrigerende funksjon som konvensjonelle briller eller briller, gjør. Men, i sammenligning, er de svært lette i vekt og er, for alle formål, usynlige. Kontaktlinser med å danne bildet på netthinnen i øyet ved å enten konvergerende eller divergerende stråler av lys inn i øyet.

Her er historien bak billige kontaktlinser.

Tidligere ble kontaktlinser laget av glass, noe som er ganske spesielt å tenke på den dag i dag. På den tiden var det ikke akkurat noe som het billige kontaktlinser - da det var utelukkende de rike menneskene som benyttet seg av slike velferdsgoder. Så lavere middelklasse og fattigfolk måtte fremdeles benytte seg av briller.

Ved 1950-tallet, var mye mindre kontaktlinser utviklet som dekket bare hornhinnen i øyet og ikke hele øyet.

Typer av svaksynte
En av de store bruk av kontaktlinser er å rette visuelle defekter. Den generelle svekkelser er Myopi, Hypermetropi, Astigmatisme, og Presbyopi.

* Myopi - er en visuell funksjonshemming hvor bildet av gjenstanden sett dannes foran netthinnen. I løpet av denne synshemming, kan man se objekter som er i nærheten, og ikke fjerne objekter, som synes uklare. Denne feilen er også kjent som nærsynthet. Dette er en svært vanlig verdifall, med over 25 prosent av voksne i USA som lider av det. Feilen kan rettes opp ved bruk av konkave kontaktlinser.

* Hypermetropi - Det er også kjent som Hypermetropia, og bildet av objektet er dannet bak netthinnen. Far objekter kan sees tydelig, og nær objektene synes å være uklare. Hypermetropi er mer kjent som langsynthet, og mer enn 13 prosent av barna i USA, i en alder gruppe 5 til 17, lider av det. Feilen kan rettes opp ved bruk av konvekse kontaktlinser.

* Astigmatisme - Dette skjer når linsen i øyet er mer enn ett midtpunkt, i forskjellige meridianer. Astigmatisk mennesker kan ikke se på fine detaljer, og trenger sylindriske linser for å korrigere sine verdifall. Nesten 34 prosent av amerikanske barn i aldersgruppen 5-17 har denne verdifall.
* Presbyopi - Dette er en svekkelse, som kommer med alderen, vanligvis etter fylte 40 år. Den verdifall utvikler som linsen i øyet mister sin elastisitet. Bifokale kontaktlinser brukes til å korrigere denne visjonen feilen.


Synskorreksjon og kontaktlinser - hva er billigst?


Ved normalt syn, treffer lyset fra objektet hornhinnen og fokuserer på netthinnen. På grunn av noen refraksjonsfeil, til tider lyset fra objektet fokuserer ikke på netthinnen, men enten foran det, eller bak den. For å korrigere dette refraksjonsfeil, er kontaktlinser brukes til å fokusere på netthinnen.

Den type linser som brukes avhenger av typen synshemning, og hvor mye refraksjonsfeilen er involvert. Hvor mye linsen bøyer lyset til å fokusere på netthinnen er målt i dioptrier (D).

Myopi oppstår når lyset er fokusert foran netthinnen, da øyeeplet er lengre enn normalt. For å korrigere dette ved verdifall, som også er kjent som nærsynthet, er en konkav linse som brukes. Dette objektivet er tynnere i sentrum, og hjelper flytte fokus fremover, mot netthinnen.

For å korrigere dette synshemning, er krumning i den konkave kontaktlinser bestemmes av måling i dioptrier. Jo større antallet dioptrier, større er visjonen defekt. I nærsynthet, er diopter nummeret innledes med et minustegn (-) tegn, som viser at fokus er kort av netthinnen.

Ved Hypermetropi, blir lyset fokusert utover netthinnen. Hypermetropi er også kjent som langsynthet, som fjernere objekter sees tydelig i denne verdifall. Øyeeplet er kortere enn normalt, og en konveks linse brukes til å korrigere denne visjonen feilen. Linsen brukes er tykkere i sentrum, og hjelper flytte fokuset tilbake på netthinnen.

I dette tilfellet, også den krumning kreves i konvekse kontaktlinser bestemmes av måling i dioptrier. Diopteren nummeret kommer etter på pluss (+) tegnet, som viser at fokuset er hinsides netthinnen.

Linsene som brukes for korreksjon av nærsynthet og hypermetropi er kategorisert som sfæriske linser.

Når hornhinnen er uregelmessig form, fokuserer lyset fra objektet som faller på hornhinnen på mer enn ett poeng. Denne forvrengning av bildet kalles astigmatisme. Spesielle linser må være konstruert, basert på den enkeltes forvrengning av bildet. Disse objektivene er kjent som toriske linser.

Selv toriske linser er laget av samme materiale som den sfæriske linser, de er spesielt designet for å passe individuelle nedskrivninger. Disse objektivene har ulike kurvaturer, tykkere noen steder, og tynnere i andre. Disse objektivene er laget for å korrigere astigmatisme og nærsynthet eller hypermetropi, om nødvendig.

For korreksjon av presbyopi, er spesielle bifokale linser nødvendig, som den personen som lider av det krever både korreksjon for nærsynthet og langsynthet. I slike linser, enten korreksjon for nær verdifall er plassert i sentrum av objektivet, med de fjerne korreksjon på utsiden, eller vice versa.

Typer kontaktlinser

Den innledende linsene var harde linser som ikke absorberer vann. Dette holdt oksygen fra passerer inn i hornhinnen i øyet, forårsaker irritasjon og andre plager.

Så kom den myke linser laget av hydrogel, som tillot oksygen passere gjennom dem på hornhinnen. Disse linsene kom til å bli kjent som "pustende" kontaktlinser. Dette gjorde det mulig for kontaktlinser å bæres og for lengre perioder. I dag er det:

Daglig bruke linser, som er fjernet på natten.
Utvidet bruke linser som kan brukes i lengre perioder uten å ta.
Endagslinser som kan kastes etter en dag, en uke, eller noen få uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar